Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare, în perioada  07.03.2025 –   14.03.2025, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare 

                                     14.03.2025 

COMUNICAT DE PRESĂ 

Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare, în perioada  07.03.2025 –   14.03.2025,

în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare 

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 90 acțiuni de control. Verificările au vizat : unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare, hipermarketuri, supermarketuri, piețe agroalimentare, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe, piețe agro alimentare.

Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă, a legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, respectarea cerințelor specifice programului HACCP, cu respectarea și realizarea Programului de Autocontrol în unitățile de producție și procesare produse alimentare de origine animală și non animală.

În perioada 01.01. – 14. 03. 2025, în județul Satu Mare, nu au fost suspiciuni sau cazuri de toxiinfecții alimentare, în unitățile autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

D.S.V.S.A. Satu – Mare, continuă  acțiunea de verificare a  unităților de alimentație publica și a unităților care desfac produse alimentare de origine animală și non animală de pe raza localităților județului, precum și a  pensiunilor de pe raza județului, pentru a preîntâmpina apariția unor episoade nedorite.

În cazul în care, în urma controalelor efectuate, vor fi identificate produse alimentare preparate fără respectarea condițiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate și siguranță a alimentelor, prevăzuți de legislația în vigoare, inspectorii vor dispune, în regim de urgentă, măsuri de retragere din consum a acestora, precum și aplicarea de sancțiuni contravenționale, conform legislației.

Atragem încă o dată atenția tuturor consumatorilor și comercianților, că este interzisă comercializarea cărnii și a preparatelor din carne de porc, (șuncă, slănină, cârnați de porc proaspeți sau afumați, alte preparate proaspete din porc) de către producători particulari, în urma unor sacrificări de animale în exploatațiile proprii, în piețele agroalimentare din municipiul Satu Mare sau județ.

Achiziționarea acestor produse pentru consum propriu, se face direct pe răspunderea cumpărătorului/consumatorului.

Brânza de  oaie. Facem notificare, despre unul dintre cele mai populare produse de pe piețele noastre, așa că mare atenție, de unde cumpărați brânza de oaie.

Brânza de oaie bună e obligatoriu să fie din lapte, culturi lactice și cheag natural. Din păcate, în piețele noastre se strecoară și  în zilele noaste  tot soiul de brânzeturi false, obținute din uleiuri vegetale, amidon și diverse arome.

E destul de greu să diferențiezi o brânză naturală de una falsă. Iată câteva sfaturi foarte importante! Brânza falsă, este făcută din ingrediente care nu au nicio legătură cu laptele.

Se folosesc în principal uleiuri hidrogenate, prafuri cu aromă de lapte, amidon și o mulțime de alte substanțe chimice care ajută la închegarea acestor ingrediente.

Ingredientele de bază ar trebui să apară pe etichetă, inclusiv aditivii folosiți. În piațe de obicei brânza se vinde la kilogram și nu mai există etichetă pentru fiecare produs.

Există câteva aspecte care ne pot ajuta să deosebim o brânză falsă de una adevărată:

Pe măsură ce fermentează, laptele capătă o ușoară tentă gălbuie de la grăsimea lui naturală și de la culturile lactice folosite. O brânză imaculat de albă ar trebui să ne pună pe gânduri. Înseamnă că este făcută din uleiuri, prafuri și coloranți.

Brânza de oaie falsă este mai fină și compactă, fără găurele. Cea naturală are mici găurele și imperfecțiuni. O brânză prea netedă este cu siguranță falsificată, de obicei cu clorură de calciu.

Brânza este ținută în saramură. Fă următorul test! O pui pe o farfurie. Dacă începe imediat să lase prea multă apă, aproape incoloră, este clar o brânză falsă.

Pentru sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.

 

 Director  Executiv,

 Dr. Nicolae DUMUȚA