COMUNICAT DE PRESĂ
Urmare a confirmării unui focar de febră aftoasă în Ungaria, ANSVSA a dispus acțiuni drastrice de prevenire a introducerii virusului acestei boli în România.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, pe 6 martie 2025, Ungaria a notificat, prin intermediul Sistemului Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), despre apariția unui focar de febră aftoasă într-o fermă de vaci de lapte din nordul Ungariei, în apropiere de orașul Gyor, aproape de granița cu Slovacia.
Boala a fost confirmată prin analize de laborator.
De asemenea, menționăm că, pe 10 ianuarie 2025, Germania a anunțat primul focar de febră aftoasă după 36 de ani, într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, situată în apropierea orașului Berlin.
Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome. Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi zece zile, sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de trei-şase zile.
Virusurile febrei aftoase pot fi identificate în toate secrețiile și excrețiile animalelor infectate acut, inclusiv în aerul expirat. Transmiterea se realizează, în general, prin contactul direct între animalele infectate și cele susceptibile sau, mai rar, expunerea indirectă a animalelor predispuse la excrețiile și secrețiile animalelor infectate acut sau produse din carne neprocesate.
După recuperarea din stadiul acut al infecției, virusul infecțios dispare dar niveluri scăzute pot persista în orofaringele unor rumegătoare.
Virusul viu sau ARN-ul viral poate continua să fie recuperat din fluidele orofaringiene și celulele colectate cu o cupă probang. S-a demonstrat, de asemenea, că virusul FMD persistă într-o formă nereplicativă în ganglionii limfatici (Juleff et al., 2008). Animalele la care virusul persistă în orofaringele pentru mai mult de 28 de zile după infecție sunt denumiți purtători. Porcii nu devin purtători.
Proprietarilor de animale au obligația de a notifica mediculu veterinar oficial sau concesionar din localitate, oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalitate,
Simptomele, modul de transmitere a bolii, animalele receptive, se vor prezenta poulației , crescătorilor de animale, prin intermediul mass mediei locale, a unor materiale printate (afișe, postere) care să fie postate la circumscripțiile de liberă practică, primării, biserici, etc.;, sau citite în primării și biserici..
DSVSA Satu Mare, va efectua informări în cascadă la nivelul , tuturor operatorilor și instituțiilor județene.
– comunicarea către operatorii economici care achiziționează bovine, porcine, ovine și caprine despre obligativitatea de a prenotifica DSVSA Satu Mare, despre oricare achiziție de animale din speciile mai sus menționate din Uniuniea Europeană. La fiecare transport de bovine, porcine, ovine și caprine, medicul veterinar official, va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va efectua un examen clinic al tuturor animalelor.
– transporturile de animale și produse de origine animală dinspre zona de restricție (proximitatea localității Gyor pe o rază de 30 de km) sunt temporar suspendate;
– DSVSA Satu Mare, va trece la monitorizarea sporită a tuturor transporturilor de animale din speciile bovine, porcine, ovine și caprine din cadrul comerțului intracomunitar;
– DSVSA Satu Mare, va intensifica controalele, împreună cu organele abilitate în acest scop, în traficul rutier, pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale;
DIRECTOR EXECUTIV
Nicolae DUMUȚA