Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare, în perioada  19 .04.2024 –  26 .04. 2024, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare

                                   26.04.2024 

                            COMUNICAT DE PRESĂ

 Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare, în perioada  19 .04.2024 –  26 .04. 2024,

în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 97 acțiuni de control. Verificările au vizat : unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering, depozite alimentare, hipermarketuri, supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă, a legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, respectarea cerințelor specifice programului HACCP, cu respectarea și realizarea programului de Autocontrol în unitățile de producție și procesare produse alimentare de origine animală și non animală.

În urma acestor controale au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale din care – 1 amendă contravențională în valoare de 10.000 lei – 1 restaurant din localitatea  Carei – pentru nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor privind întreținerea spațiilor de depozitare și de valorificare a produselor alimentare și 9 avertismente,  din care 3 Magazine Alimentare și 6 producători particulari, de produse lactate și de legume fructe din piețele agro alimentare din Satu Mare – pentru manipularea necorespunzătoare a  produselor  aduse în piață, pentru comercializare.

În următoarea perioadă inspectori de specialitate din cadrul DSVSA Satu Mare, vor demara o nouă rundă de acțiuni de control în traficul rutier, împreună cu IJP Satu Mare, pentru depistarea de transporturi ilicite de animale vii, carne de pasăre congelată sau refrigerată, ouă, precum și alte produse alimentare de origine animală sau non animală și pentru a preîntâmpina răspândirea unor boli infectocontagioase, sau apariția unor toxiinfecții alimentare.

În cazul în care, în urma controalelor efectuate, vor fi identificate produse alimentare fără respectarea condițiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate și siguranță a alimentelor, prevăzuți de legislația în vigoare, inspectorii vor dispune, în regim de urgentă, măsuri de retragere din consum a acestora, precum și aplicarea de sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare

În perioada 23.04.2024 – 30.04.2024, D.S.V.S.A. Satu Mare va demara o serie de controale oficiale tematice, cu privire la respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și verificarea implementării legislației comunitare și naționale în domeniul siguranței alimentare în zonele de agrement, localități de interes turistic sau unități turistice care desfășoară activități sezoniere.

Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, prin inspectorii de specialitate, în perioada premergătoare  Sărbătorilor Pascale, a intensificat controalele în toate unitățile de pe raza județului nostru, care procesează, prepară și comercializează  sortimente de produse alimentare de origine animală și non animală. Cu această  ocazie reamintește și sfătuiește totodată toți consumatorii, să nu cumpere carne în carcasă, carne tranșată, produse din carne, din surse nesigure, de la vânzători ambulanți, tarabe/ standuri din piețe sau târguri.  Anunțurile prin care se aduce la cunoștința consumatorilor că se vând / sacrifică miei, iezi, porci și se comercializează cârnați, șuncă și alte produse alimentare de origine animală sau non animală – paste făinoase și prăjituri de casă –  sunt tot mai dese pe paginile de socializare și  sunt câteodată un real pericol pentru consumatori. O dată cu încălzirea vremii, Instituția noastră, recomandă tuturor consumatorilor să nu cumpere din surse necunoscute, necontrolate, neavizate, neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, deoarece se expun unui pericol imens de îmbolnăviri grave atât pentru ei cât și pentru familiile acestora.

Animalele, ovinele, caprinele, destinate sacrificării trbuie să îndeplinească următoarele condiții :

  • fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel, ied şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;
  • vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele, ovine caprine cu o stare bună de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile;
  • respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale, iar formularele de mişcare să fie completate corespunzător;

Carnea de miel :

  • loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificate sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor;
  • carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
  • marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman;
  • marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate și autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor temporar, se se poate urmării dacă se verifică de către cumpărător,  o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris un indicativ al judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţean, unde afost sacrificat mielul sau iedul;
  • depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii de refrigerare sau congelare şi a stării de igienă corespunzătoare;
  • respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.

Pentru sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.

  Director  Executiv,

 Dr. Nicolae DUMUȚA