23.05.2025
COMUNICAT DE PRESĂ
Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada16.05.2025 – 23.05.2025,
în domeniul Controlului Oficial Sănătate Animală
În această săptămână medicii veterinari oficiali, din cadrul D.S.V.S.A. – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 128 controale în exploatații profesionale și non profesionale, piețe, farmacii din județul Satu Mare.
În urma acestor controale, a fost aplicată 8 sancțiuni contravenționale, din care 4 amenzi contravenționale, în valoare totală de 6.000 lei, – pentru fiecare exploatație non profesională, din localitățile Livada ( 1.200 lei x 1 ) , Băbășești ( 1.200 lei x 1 ) Dumbrava ( 1.200 lei x 2 ), Mărtinești ( 1.200 lei x 1 ) și 3 avertismente, în 3 exploatații non profesionale, din localitățile, Pir, Hodod și Andrid pentru – vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare.
Conform datelor, în Uniunea Europeană, evoluează Influență Aviară – cu focare primare sau secundare în : Belgia, Croația, Olanda, Danemarca, Cehia, Ungaria, Germania și Turcia.
În această perioadă, evoluează în U.E. – Pestă Porcină Africană, în : Polonia, România, Lituania, Letonia, Ungaria, Estonia, Germania, Slovacia, Grecia, Italia, Cehia și Croația.
În județul Satu Mare, există restricții sanitare veterinare, datorate focarelor de Pestă Porcină Africană, care au apărut și evoluează în localitățile – Adrian, Vetiș, Santău, Pișcolt, Ghenci, Chereușa și Blaja. În această săptămână au fost stinse focarele de P.P.A. din localitățile Scărișoara Nouă și Pișcolt.
Pentru prevenirea îmbolnăvirii porcinelor de pestă porcină africană, Conform ORDINULUI nr. 132/418/2023 Exploataţiile noncomerciale de porcine, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate:
- Condiţii:
- porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual și înregistrate în Baza naţională de date ( B.N.D.) ;
- exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
- porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deţinut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploataţia;
- comercializarea porcinelor şi a produselor provenite de la acestea, este interzisă.
- Cerinţe de biosecuritate:
- porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deţinute cu alte porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice;
- adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia;
- trebuie să se asigure condiţii pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
- trebuie schimbată încălţămintea la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
- trebuie folosită o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
- trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
- trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
- trebuie să se asigure împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
- porcinele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;
- paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare;
- resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate sub nici o formă în hrana porcilor.
Febra Aftoasă este o boală infecțioasă gravă, cauzată de un virus cuprinzând șapte serotipuri, care afectează toate animalele cu unghia despicată. Boala provoacă febră și apariția unor vezicule pe mucoasele bucale și pe membrele animalelor infectate. Perioada de incubație variază între 24 de ore și 10 zile, iar simptomele apar, de obicei, în 3-6 zile după infecție. Pierderile economice pe care le cauzează această boală sunt foarte mari datorită restricțiilor care se instaurează și se aplică.
Având în vedere evoluția îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european – focare confirmate în Ungaria și în Slovacia, precum și un focar notificat în Germania în luna ianuarie – România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național.
În contextul eliminării controalelor vamale ca urmare a intrării României în spațiul Schengen, ceea ce determină un risc crescut de introducere a bolii în exploatațiile autohtone, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat, în data de 11 aprilie 2025, o ședință extraordinară a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB).
Ca urmare a analizei efectuate și în temeiul legislației în vigoare privind gestionarea situațiilor de urgență sanitar-veterinare, a fost adoptată Decizia nr. 2 a CNCB, care stabilește un pachet de măsuri stricte și imediate, aplicabile la nivel național.
Măsuri esențiale pentru prevenirea și controlul febrei aftoase
- Actualizarea zonelor de restricție conform Deciziei Comisiei Europene nr. 2025/672 privind focarele din Ungaria și Slovacia.
- Instituirea de restricții:
- Interzicerea transporturilor dinspre Ungaria în România de animale vii (biungulate și ecvidee), furaje, paie, compost și gunoi de grajd;
- Blocarea importurilor din zonele afectate de carne și produse din carne, lapte netratat, material seminal și subproduse de origine animală provenite de la biungulate.
- Puncte de control sanitar-veterinar pe căile de acces dinspre Ungaria, cu participarea medicilor veterinari DSVSA și structurilor MAI.
- Inspecții în fermele din județ, care au importat animale din Ungaria și Slovacia, după 1 februarie 2025, inclusiv prelevarea de probe și verificarea stării epidemiologice.
- Intensificarea măsurilor de dezinfecție și biosecuritate în ferme și pe mijloacele de transport al animalelor.
- Distribuirea clară a responsabilităților între instituțiile competente: ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI, Poliția de Frontieră, Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția Locală.
În completarea măsurilor stabilite prin Decizia 2 a CNCB, ANSVSA continuă dialogul activ cu fermierii, în vederea:
- identificării și eliminării riscurilor de contaminare;
- intensificării măsurilor de biosecuritate;
- stabilirii celor mai eficiente strategii de intervenție în cazul apariției bolii.
Suplimentar condițiilor generale de import, a fost introdusă testarea obligatorie pentru febra aftoasă a tuturor loturilor de animale care intră în țară.
Totodată, pentru un diagnostic cât mai precoce al unei eventuale incursiuni virale pe teritoriul național, s-au demarat acțiuni de testare randomizată în centrele de colectare.
În cadrul acestei campanii preventive, în mai mult de o lună, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a efectuat un număr semnificativ de teste pe probe provenite din aproape toată țara.
Proprietarilor de animale au obligația de a notifica medicul veterinar oficial sau concesionar din localitate, oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalitate,
DSVSA Satu Mare, va continua informările în cascadă la nivelul , tuturor operatorilor, procesatorilor sau crescătorilor de animale, precum și la nivelul instituțiilor județene.
– comunicarea continuă, către operatorii economici care achiziționează bovine, porcine, ovine și caprine despre obligativitatea de a pre notifica DSVSA Satu Mare, despre oricare achiziție de animale din speciile receptive menționate, din Uniunea Europeană.
– la fiecare transport de bovine, medicul veterinar oficial, va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va efectua un examen clinic riguros al tuturor animalelor.
– DSVSA Satu Mare, a trecut la monitorizarea sporită, în punctele de control sanitar veterinar pe căile de acces dinspre Ungaria, a tuturor transporturilor de animale din speciile bovine, porcine, ovine și caprine, provenite din comerțul intracomunitar;
– DSVSA Satu Mare, a intensificat controalele, împreună cu organele abilitate în acest scop, în traficul rutier, pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale și/sau produse de origină animală;
Pentru orice fel de sesizare, reclamație în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentului, vă rugăm să apelați CALL CENTER, la numărul de telefon 0800826787 sau DSVSA SATU – MARE – 0261715956, 0760789016.
Director Executiv
Dr. Nicolae DUMUȚA