Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada 30.05.2025 –   06.06.2025, în domeniul Controlului Oficial Sănătate Animală

                                                                                                     06.06.2025

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada 30.05.2025 –   06.06.2025,

în domeniul Controlului Oficial Sănătate Animală

În această săptămână medicii veterinari oficiali, din cadrul D.S.V.S.A. – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 166 controale în exploatații profesionale și non profesionale, piețe, farmacii din județul Satu Mare.

În urma acestor controale, a fost aplicată  9 sancțiuni  contravenționale, din care 7 amenzi contravenționale,  în valoare totală de 10.000 lei, –  pentru fiecare exploatație non profesională, din localitățile  Lelei ( 1.200 lei x 3 ) ,Giurtelecul Hododului ( 1.600 lei x 2 ),  Nadișul Hododului ( 1.600 lei x 2 ) și  2 avertismente, în 2 exploatații non profesionale, din localitățile, Cărășeu și Adrian, pentru  – vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare.

Conform datelor, în Uniunea Europeană, evoluează Influență Aviară – cu focare primare sau secundare în : Lituania, Suedia, Olanda și Letonia.

În această perioadă, evoluează în U.E.  –  Pestă Porcină Africană,  în : Polonia, România, Lituania, Letonia, Ungaria, Estonia, Germania, Slovacia, Grecia, Italia și Grecia .

În  județul Satu Mare, există restricții sanitare veterinare, datorate focarelor de Pestă Porcină Africană, care au apărut și evoluează în localitățile – Vetiș, Santău, Chereușa, Blaja, Tășnad, Beltiug și Oar.

În această săptămână a fost stins focarul de P.P.A., din localitatea Adrian.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii porcinelor de pestă porcină africană, Conform ORDINULUI nr. 132/418/2023 Exploataţiile noncomerciale de porcine, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate:

  • Condiţii:
  • porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual și înregistrate în Baza naţională de date ( B.N.D.) ;
  • exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
  • porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deţinut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploataţia;
  • comercializarea porcinelor şi a produselor provenite de la acestea, este interzisă.
  • Cerinţe de biosecuritate:
  • porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deţinute cu alte porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice;
  • adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia;
  • trebuie să se asigure condiţii pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
  • trebuie schimbată încălţămintea la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
  • trebuie folosită o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
  • trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
  • trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
  • trebuie să se asigure împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
  • porcinele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;
  • paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare;
  • resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate sub nici o formă în hrana porcilor.

Obligaţiile operatorilor în caz de suspiciune a unei boli de categoria A sau emergentă, la animale deţinute într-o unitate

În caz de suspiciune a prezenţei unei boli de categoria A sau emergentă, la animale deţinute, operatorii iau următoarele măsuri de control al bolilor până când DSVSA județeană confirmă sau infirmă prezenţa bolii:

  1. a) izolează toate animalele suspecte de boala de categoria A sau emergentă;
  2. b) păstrează dejecţiile animaliere, inclusiv așternutul folosit, precum orice produs, material sau substanţă susceptibile de a fi contaminate, izolate și protejate de contactul cu insecte și rozătoare, cu animale deţinute din specii nelistate și cu animale sălbatice, în măsura în care este fezabil din punct de vedere tehnic și practic;
  3. c) pune în aplicare măsurile de biosecuritate suplimentare adecvate pentru a evita orice risc de răspândire a bolii de categoria A sau emergentă;
  4. d) suspendă toate transporturilor de la sau la unitate ale animalelor deţinute din speciile listate;
  5. e) împiedică transporturile neesenţiale ale animalelor din speciile nelistate, ale produselor, materialelor, substanţelor, persoanelor și mijloacelor de transport de la sau la unitate;
  6. f) asigură actualizarea evidenţelor unităţii referitoare la producţie, sănătate și trasabilitate;
  7. g) furnizează către DSVSA, la cererea acesteia, informaţii relevante privind boala de categoria A, sau emergentă;
  8. h) respectă instrucţiunile emise de DSVSA, privind controlul bolii de categorie A sau emergentă

 Pentru orice fel de sesizare, reclamație în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentului, vă rugăm să apelați CALL CENTER, la numărul de telefon 0800826787  sau   DSVSA SATU – MARE  –  0261715956, 0760789016.

 Director  Executiv

 Dr. Nicolae DUMUȚA