28.02.2020
COMUNICAT DE PRESĂ
Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada
21.02.2020 – 27.02.2020, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare
Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 93 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, depozite alimentare, unități de alimentație publică, unități de vânzare cu amănuntul, supermarketuri, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unități ambalare produse de origine non animală, depozite, unități de procesare ouă.
În cadrul acțiunilor de verificare efectuate în această perioadă, de inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, aceștia au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, precum și existența echipamentului de protecție.
În continuare acțiuni comune, în traficul rutier, a inspectorilor de specialitate din cadrul D.S.V.S.A Satu – Mare, împreună cu inspectori din cadrul I.P.J. Satu – Mare, ai Jandarmeriei și ai Poliției de Frontieră Satu – Mare, care verifică toate transporturile de animale vii indiferent de specie, carne și preparate din carne, ouă alte produse alimentare de origine animală sau non animală, legume și fructe.
În această perioadă au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale din care 3 avertismente – 3 producători particulari de legume și fructe din localitățile Negrești Oaș, Satu – Mare, Carei – pentru nerespectarea condițiilor și normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în timpul expunerii și comercializării.
Având în vedere evoluția pe teritoriul României a pestei porcine africane, așa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc, precum și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului particular către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 220 / 2020, privind măsurile zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.
Pentru orice fel de sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.
Director Executiv,
Dr. Nicolae DUMUŢA