23.08.2024
COMUNICAT DE PRESĂ
Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada 16.08.2024 – 22.08.2024,
în domeniul Controlului Oficial Sănătate Animală
În această săptămână medicii veterinari oficiali, din cadrul D.S.V.S.A. – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 68 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare.
Datorită evoluției unor focare de rabie, pe teritoriul județului Satu Mare rugăm toți, deținătorii de carnasiere (câini, pisici), să contacteze medicul veterinar concesionar, pentru a solicita vaccinarea antirabică a acestora, în special a celor care nu au fost vaccinați în campania anterioară.
Atenție, Rabia este o boală mortală, atât la om cât și la animale.
Primăriile, sunt responsabile de gestionarea carnasierelor fără stăpân, de pe raza administrativ teritorială. Acestea au printre altele, următoarele responsabilități
- Capturarea, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea și contorului bolitor câinilor in adăposturi se realizează cu respectarea normelor și măsurilor sanitar veterinare înscrise în OUG – 155/2001
- Informează populația despre existența unui focar de rabie la câini fără stăpân și dispun măsuri urgente de prevenire a infectări cu virusul Rabic,
În Uniunea Europeană, evoluează Influență Aviară – cu focare primare sau secundare în Franța, Germania, Portugalia.
Și această săptămână, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, depozite de cereale și furaje, cabinete sanitare veterinare, farmacii veterinare, urmărindu-se condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, P.P.A., Influența Aviară, P.M.R., monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.
În urma acestor controale au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2000 lei – din care 1 sancțiune contravențională într-o exploatație non profesională din localitatea Santău – pentru neprezentarea de către deţinătorii animalelor pentru efectuarea operaţiunilor sanitare veterinare obligatorii, la locul, data şi ora stabilite şi comunicate de medicul veterinar oficial, precum şi refuzul acestora de a supune animalele acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii și 1 sancțiune contravențională într-o exploatație non-profesională din localitatea Tășnad pentru vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare. Au fost aplicate 4 avertismente cu privire la nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor la vânzarea de animale pentru 4 exploatații non-profesionale din localitatea Tășnad.
În această perioadă, evoluează în Uniunea Europeană, Pestă Porcină Africană în Cehia, Germania, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Estonia, Ungaria, Grecia, Slovacia, Croația și Suedia.
În această perioadă, în județul Satu Mare, mai există restricții sanitare veterinare, datorate Pestei Porcină Africane în localitățile Bârsăul de Sus, Bârsăul de Jos și Poiana Codrului, datorită evoluției Pestei Porcină Africană, în localitățile Sălsig și Gârdani, din județul Maramureș, atenționăm toți crescătorii de suine, atât din exploatațiile profesionale cât și pe cei din exploatațiile non profesionale să-și ia toate măsurile de biosecuritate – înscrise la punctul 2, pentru a evita apariția acestei boli în efectivul de suine.
Având în vedere evoluției mai multor focare de boală în România, vă informăm că, Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. DSVSA Satu Mare solicită operatorilor economici din județ implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție acestei boli pentru ași proteja efectivele de rumegătoare mici. Rugam crescatorii de animale sa evite orice miscare a animalelor.
Orice caz de îmbolnavire sau moarte se comunica în regim de urgență medicului veterinar!
Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp și la DSVSA Satu Mare.
Datorită temperaturilor extrem de ridicate, caniculare, recomandăm turor crescătorilor de animale,să respecte condițiile de bunăstare a animalelor pe care le dețin, prin asigurarea de apă potabilă la discreție, asigurea de locuri umbroase, copertine sau umbrare, hrană de bună calitate adaptată cantitativ acestor condiții, dar și stropirea periodică cu apă a animalelor.
Evitatrea transporturilor lungi, atât pentru animalele mari cât și pentru animalele de companie
Iubitori de animale, pot asigura apă potabilă, în vase de unică folosință, în diferite zone ale localităților și pentru animalele fără stăpân.
Pentru orice fel de sesizare, reclamație în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentului, vă rugăm să apelați CALL CENTER, la numărul de telefon 0800826787 sau DSVSA SATU – MARE – 0261715956, 0760789016.
Director Executiv
Dr. Nicolae DUMUȚA