ATENȚIONARE DIN PARTEA DIRECŢIEI SANITARE VETERINARE ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR SATU – MARE, PENTRU DIMINUAREA EFECTELOR NEGATIVE ALE CANICULEI.

14.06.2024 

INFORMARE DE PRESĂ

ATENȚIONARE DIN PARTEA DIRECŢIEI SANITARE VETERINARE ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR SATU –

MARE, PENTRU DIMINUAREA EFECTELOR NEGATIVE ALE CANICULEI.

 

a). se interzice transportul şi plimbarea animalelor, între orele 11.00 şi 19.00;

b). se interzice mişcarea de animale în scopul hrănirii acestora (pe păşune) sau în vederea efectuării de diverse munci (tracţiune etc), între orele 11.00-19.00;

c). se interzice orice activitate ce produce stres animalelor;

d). din considerente legate de protectia și bunăstarea animalelor, toate animalele cahectice(puternic deshidratate si în imposibilitate de a se deplasa) se vor dirija la abatoare in vederea uciderii si trimiterii cadavrelor  acestora spre denaturare în unități de ecarisare utorizate sanitar veterinar ;

e). se va asigura apă în cantităţi suficiente

f) . se interzice inchiderea animalelor de companie în autovehiculele proprietate , chiar şi pentru perioade de timp extrem de scurte.

 

 Proprietarii şi deţinătorii de animale au urmatoarele obligatii:

a). de a respecta măsurile dispuse de autoritatea veterinară;

b). de a lua toate măsurile pentru protejarea animalelor de stresul termic asociat acestei perioade;

c).  de a asigura animalelor în permanenţă apă potabilă, la o temperatură adecvată pentru adăpare;

d). de a ţine animalele în adăposturi corespunzătoare  (grajd,  coteţ ,umbrar, ţarc etc.) care pot oferi protecţie animalelor faţă de acţiunea directă a razelor solare, cu asigurarea unei ventilaţii artificiale sau naturale adecvate

e). de a administra animalelor hrană de bună calitate, aceasta fiind asigurată în cantităţi mai mici decât cele normale/necesare zilnic, sau când acestea sunt supuse unor eforturi sau munci.

f).  de a uda animalele cu apă la intervale regulate, pentru a favoriza reducerea temperaturii corpului;

g). de a uda podeaua adăpostului, dacă este posibil;

h). de a supraveghea animalele pentru a detecta semnele instalării hipertermiei, reorezentată clinc prin: uscarea mucoaselor gingivale şi oculare, creşterea frecvenţei cardiace şi respiratorii, deshidratare, letargie.

i). de a anunţa medicul veterinar în cazul apariţiei unor stări de îmbolnăvire sau a mortalităţii în rândul animalelor proprii sau aflate în grijă lor;

j). de a nu scoate în aceste zile animalele îndiferent de specie, spre comercializare în piețe.

 

Comercianţii  din pieţele  agroalimentare :

  • vă atenționăm că în conformitate cu Legislația Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în vigoare, în perioadele de vară cu temperaturi ridicate, caniculare, laptele și produsele lactate se vor comercializa numai în sectoarele special amenajate, autorizate/înregistrate  sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu termen maxim de comercializare ora 1000.
  • Se interzice comercializarea ouălor și a altor produse alimentare în aceste sectoare.
  • ouăle se vor comercializa și achiziționa, numai din unităţi amenajate  şi autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor în acest scop.
  • Se interzice categoric, comercializarea păsărilor vii în piețe.
  • Transportul produselor alimentare în special cele de origine animal se v-a realiza obligatoriu numai cu autoutilitare / autospeciale dotate cu intalații de răcire și cu urmărirea temperaturilor prin termograme.

Serviciile de specialitate din cadrul DSVSA , vor organiza controale permanente in piețe agro alimentare, ferme de animale indifferent de specie, pe păşuni, piețe agroalimentare, pe drumurile publice, în trafic, împreuna cu reprezentanţii MAI, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră.

Director  Executiv,

Dr. Nicolae  DUMUŢA