Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare, în perioada  31.05.2024 – 07.06.2024, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare 

                                   07.06.2024

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare, în perioada  31.05.2024 – 07.06.2024,

în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare 

      Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 96 acțiuni de control. Verificările au vizat : unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering, depozite alimentare, hipermarketuri, supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă, a legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, respectarea cerințelor specifice programului HACCP, cu respectarea și realizarea programului de Autocontrol în unitățile de producție și procesare produse alimentare de origine animală și non animală.

În urma acestor controale a fost aplicată 1 sancțiune contravențională în valoare de 1.200 lei – 1 Braserie, din localitate Satu Mare, – pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor cu privire la întreținerea igienei și pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare.

În cazul în care, în urma controalelor efectuate, vor fi identificate produse alimentare fără respectarea condițiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate și siguranță a alimentelor, prevăzuți de legislația în vigoare, inspectorii vor dispune, în regim de urgentă, măsuri de retragere din consum a acestora, precum și aplicarea de sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare

În perioada următoare, D.S.V.S.A. Satu Mare continuă seria de controale oficiale tematice, cu privire la respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și verificarea implementării legislației comunitare și naționale în domeniul siguranței alimentare în zonele de agrement, localități de interes turistic sau unități turistice care desfășoară activități sezoniere.

O dată cu încălzirea vremii, Instituția noastră, recomandă tuturor consumatorilor să nu cumpere carne, produse din carne, pește, lapte și produse lactate, prăjituri de casă din surse necunoscute, necontrolate, neavizate, neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, deoarece se expun unui pericol  de îmbolnăviri grave atât pentru ei cât și pentru familiile acestora.

A.N.S.V.S.A. ne informează, că produsul  FISHMANN FILE DE SOMN, AFUMAT LA CALD, 100 g , Producător: SC ECO NRG SRL cu gramajul : 100g,  din loturile cu codurile de bare  L 700 150424 valabilitate 03.06.2024, L 700 290424 valabilitate 18.06.2024, L 700 140524 valabilitate 03.07.2024 și L 700 210524 valabilitate 10.07.2024. Data: 30.05.2024, a fost rechemat de la comercializare. Cauza rechemării produsului  este posibila infectarea produselor cu Listeria  Monocytogenes.

Măsuri pe care trebuie să le ia consumatorul: Clienții care au achiziționat produsele cu datele de identificare de mai sus, sunt rugați sa returneze produsul la magazinul de unde l-au cumpărat. Rechemarea produsului se încheie, până la data de: 14.06.2024.

.Pentru sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.

 Director  Executiv,

 Dr. Nicolae DUMUȚA