Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada 23.08.2019 – 29.08.2019, în domeniul controlului oficial al sănătății animale

COMUNICAT DE PRESĂ

Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada 23.08.2019 –

29.08.2019, în domeniul controlului oficial al sănătății animale

 

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată,164   acțiuni de control. Verificările au vizat : exploatații profesionale și non profesionale de animale, primării, cabinete medicale veterinare, asociații și fonduri de vânătoare, acțiuni în traficul rutier.

În cadrul acțiunilor tematice, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, existența documentelor de înregistrare și de mișcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante și dezinsectante.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul de Poliție Județean Satu – Mare, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Poliția de Frontieră Română, continuă programul de verificare în trafic, pentru prevenirea și sancționarea comerțului și transporturilor ilegale cu animale vii, produse alimentare și pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în județ și în această săptămână.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat, 7 sancțiuni contravenționale ( 7 avertismente ) – 7 – crescători particulari, din localitățile : – 1 Pomi, – 1 Aciua, – 2 Mesteacăn, – 3 Porumbești, pentru  nedeclararea în termenul stabilit de legislație a animalelor nou achiziționate.

Rămân active, focarele de Pestă Porcină Africană, din exploatațiile non profesionale din localitățile : Bercu Nou – 2, Porumbești – 9, Mesteacăn – 3, Sărăuad – 6, Tășnad – 2, Santău  – 1, Cidreag – 5, Halmeu – 1. Dintre cei 290 de porci domestici suspecți de boală, 21 capete au murit iar 280 au fost uciși în focar.

Din cei 151 de mistreți găsiți morți în 16 Fonduri de Vânătoare –  un număr de 116 capete au fost pozitivi, iar  din cei 1440  mistreți împușcați în 43 Fonduri de Vânătoare,  un număr de 39 de mistreți au fost declarați pozitivi, în urma examenelor specifice de laborator.

Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții.

  • În localitățile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă orice fel de mișcare a suinelor în localitate sau între localități.
  • Se vor aplica și respecta toate măsurile de  biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale.  Acestea fiind reprezentate de,  împrejmuirea totală a exploatației, asigurarea unui dezinfector rutier și pietonal, vestiar filtru, echipament de protecție obligatoriu, respectarea condițiilor privind angajarea personalului muncitor și circulația personalului în exploatații, angajații  permanenți, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicția de  a crește porci la domiciliu sau în altă locație, fără a intra în contact cu alți porci domestici sau mistreți, accesul vizitatorilor se va face  doar în cazuri fortuite și numai cu respectarea regimului de filtru.
  • Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.
  • Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.
  • Reamintim crescătorilor și deținătorilor de suine, că în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală.
  • Se vor aplica măsuri de igienă/ biosecuritate corespunzătoare, reprezentate și de schimbarea hainelor si încălțămintei, cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare, aceste măsuri fiind  aplicate și tuturor persoanelor participante, care intră în contact cu porcii mistreți, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane;
  • Reamintim, și pe această cale, că toți crescătorii de suine, proprietari de exploatații profesionale, cât și de exploatații non profesionale, au obligația ca la orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci, să fie anunțat imediat medicul veterinar concesionar, medicul veterinar oficial, precum și DSVSA -ul Satu – Mare.
  • Atenționăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu, aceștia au obligația de a anunța imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.
  • DSVSA  Satu-Mare solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.
  • În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu suine vii / purcei, sau produse alimentare, efectuate cu și din autovehicule indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.

Pentru orice fel de sesizări , reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787  sau  0261715956 .     

 

 

Director  Executiv,

Dr. Nicolae  DUMUŢA