Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada 18.05.2018 – 24.05.2018

COMUNICAT DE PRESĂ

Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare

în perioada 18.05.2018 – 24.05.2018

 

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 96 acțiuni de control.

Verificările au vizat: exploatații profesionale și non profesionale de animale, depozite alimentare, unități de alimentație publică, zone de agrement și pensiuni, unități de vânzare cu amănuntul, supermarketuri, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unități ambalare produse de origine non animală, depozite, unități de procesare carne, unități procesare lapte, primării și cabinete medicale veterinare, trafic rutier.

 

În cadrul acțiunilor tematice au fost urmărite următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, existența documentelor de înregistrare și de mișcare a animalelor, respectarea condițiilor generale de  igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman și existența echipamentelor de protecție.

 

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat, 3 sancțiuni contravenționale, din care  1 amendă contravențională în valoare de 1.000 lei – 1 Farmacie Veterinară – Supuru de Jos – pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la eliberarea produselor medicinale veterinare, și au acordat 2 avertismente ( 2 – crescători particulari, din localitățile : Turț și Batarci –  pentru  nedeclararea în termenul stabilit de legislație a animalelor nou achiziționate).

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare, recomandă  consumatorilor ca, în perioadele cu temperaturi caniculare, să acorde atenție deosebită modului în care păstrează sau prepară alimentele, precum și a locurilor de unde acestea sunt achiziționate.

  • Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
  • Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în spațiile de frig, unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte, la o temperatura de refrigerare de preferință între 0˚C – +4˚C și separat în funcție de categoria de produs, ouăle la temperatura de +5˚C   în spațiile de frig și maximum +14˚C  în locuri răcoroase, celelalte produse în funcție de temperaturile indicate pe ambalaj, carnea congelată indiferent de specia de la care provine la o temperatură de minimum  -12˚C , -18˚C, conform temperaturile indicate pe ambalaj;
  • Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
  • Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
  • Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
  • Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
  • Să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.

În zilele de 02.06 – 03.06.2018,o echipă de inspectori de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Satu – Mare, va efectua verificări asupra respectării condițiilor de igienă și a legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu privire la modul în care se efectuează, transportul, depozitarea, monitorizarea temperaturilor, prepararea și comercializarea în unitățile de alimentație publică autorizate/ înregistrate sanitar veterinar, care vor desface preparate culinare cu ocazia sărbătorii anuale “ Zilele Căpșunului „ în localitatea Halmeu.

 

Având în vedere situația epizootologică din ultima perioadă, cu privire la apariția focarului de Pestă Porcină Africană, în localitatea Bercu Nou, aglomerările de animale și expozițiile de animale, din localitățile Botiz, Turulung, Halmeu, rămân închise.

 

În localitățile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă scoaterea animalelor din exploatațiile non profesionale, precum și orice fel de mișcare a suinelor în localitate sau între localități.

Suinele domestice din exploatațiile non profesionale trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie. Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.

Atenționăm, și pe această cale, toți crescătorii de suine, atât cei din exploatațiile profesionale, cât și cei din exploatațiile non profesionale, că orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porcine, va fi anunțată imediat medicului veterinar concesionar, medicului veterinar oficial, precum și DSVSA Satu – Mare.

 

Pentru orice fel de sesizări , reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787  sau  0261715956 .

 

 

Director  Executiv,

Dr. Nicolae  DUMUŢA