Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada 12.07.2019 – 18.07.2019, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare

COMUNICAT DE PRESĂ

Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada

12.07.2019 – 18.07.2019, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare

 

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 86 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare animale, unități de procesare carne și lapte, depozite alimentare, unități de alimentație publică, unități de vânzare cu amănuntul, supermarketuri, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unități ambalare produse de origine non animală, depozite, unități de procesare carne, unități procesare lapte.

 

În cadrul acțiunilor tematice pe carne roșie, albă, pește și ouă, au fost urmărite următoarele aspecte, respectarea condițiilor generale de  igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman și existența echipamentelor de protecție.

Și în această săptămână continua acțiunile de verificare, efectuate de inspectori de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. în hypermarketuri, supermarketuri, marketuri, magazine alimentare, restaurante, unități catering, baruri, plăcintării și chioșcuri alimentare din județ.  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare, desfășoară controale tematice specifice, cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, dar și a prevenirii  răspândirii virusului Pestei Porcine Africane.

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul de Poliție Județean Satu – Mare, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Poliția de Frontieră Română, a continuat programul de verificare, în traficul rutier și în această săptămână. Continuă verificările, împreună cu serviciul Antifraudă din cadrul ANAF, pentru depistarea transporturilor și comerțului ilicit cu legume și fructe, provenite din comerțul intracomunitar și din țări terțe. Și în această săptămână, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, continuă acțiunea de verificare a unităților de alimentație publică, precum și a altor unități care comercializează produse de origine animală ,non animală, legume și fructe, din zonele de agrement din județ.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat, 4 sancțiuni contravenționale, din care 4 avertismente – 4 – producători particulari din piețele agroalimentare, din localitățile : – 1 Agriș, – 1 Satu – Mare, – 1 Păulești, – 1 Cărășeu, pentru comercializare directă către consumatorul final, a legumelor, fructelor și a altor produse, fără respectarea condițiilor de igienă.

Având  în  vedere evoluția pe teritoriul României a pestei porcine africane, așa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc, precum și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 1185 / 2019 privind  măsurile zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.

 

Pentru a evita apariția unor toxiinfecții alimentare de sezon, D.S.V.S.A. Satu -Mare, recomandă consumatorilor de produse alimentare de origine animală, non animală, legume și fructe, următoarele :

Să cumpere produse alimentare, numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt transportate, depozitate și comercializate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă .

Să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma. Legumele și fructele se spală sub jet de apă timp de 60 de secunde sau într-un vas cu apă din abundentă, după care se clătesc cu apă curată. Ideal ar fi ca fructele să fie introduse 15 -20 secunde, în apă caldă la 75-80 ºC, aceasta fiind cea mai eficientă modalitate de a distruge protozoarele și ouăle acestora. Fructele și legumele cu coaja tare se spală cu ajutorul unei perii speciale care să pătrundă și în zonele mai puțin accesibile. Cele moi se spală cu mâinile goale. În cazul pachetelor cu legume prespălate, precum salata gata de a fi consumată, verificați  indicațiile de pe pachet. Totuși, dacă este posibil, pentru siguranța copiilor pot fi trecute și acestea pe sub un jet cu apă.

Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentrație crescută la suprafața acestora.

Pentru o eficientă mai mare în curățarea fructelor și legumelor există soluții speciale de curățare.
Puteți prepara o astfel de soluție și acasă :  Amestecați 2 linguri de oțet de mere cu 500ml de apă sau 2 linguri de bicarbonat de sodiu și două linguri de zeamă de lămâie, cu 500ml de apă. Spălați fructele și legumele sub jet de apă, apoi clătiți-le într-un vas cu soluția preparată anterior.

Cu toate acestea, consumarea lor în condiții de igienă necorespunzătoare, poate cauza îmbolnăviri în anumite situații.  Printre bolile care pot fi transmise prin consumul de astfel de fructe și legume se numără Hepatita virală și poliomielita, Bacilii dizenterici, Febra tifoida și paratifoidă, paraziți intestinali, Viermii rotunzi ( mai frecvent întâlniți – ascaridul și tricocefalul ), Tenia echinococus, Protozoarele Giardia, Entamoeba.

Pentru orice fel de sesizări , reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787  sau  0261715956 .

 

Director  Executiv,

 

Dr. Nicolae  DUMUŢA