Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada 05.07.2019 – 11.07.2019, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare

COMUNICAT DE PRESĂ

Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada

05.07.2019 – 11.07.2019, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare

 

                       Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 98 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare animale, unități de procesare carne și lapte, depozite alimentare, unități de alimentație publică, unități de vânzare cu amănuntul, supermarketuri, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unități ambalare produse de origine non animală, depozite, unități de procesare carne, unități procesare lapte.

 

În cadrul acțiunilor tematice pe carne roșie, albă, pește și ouă, au fost urmărite următoarele aspecte, respectarea condițiilor generale de  igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman și existența echipamentelor de protecție.

Și în această săptămână continua acțiunile de verificare, efectuate de inspectori de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. în hypermarketuri, supermarketuri, marketuri, magazine alimentare, restaurante, unități cate ring, baruri, plăcintării și chioșcuri alimentare din județ.  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare, desfășoară controale tematice specifice, cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, dar și a prevenirii  răspândirii virusului Pestei Porcine Africane.

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul de Poliție Județean Satu – Mare, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Poliția de Frontieră Română, a continuat programul de verificare, în traficul rutier și în această săptămână. Continuă verificările, împreună cu serviciul Antifraudă din cadrul ANAF, pentru depistarea transporturilor și comerțului ilicit cu legume și fructe, provenite din comerțul intracomunitar și din țări terțe. Și în această săptămână, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, continuă acțiunea de verificare a unităților de alimentație publică, precum și a altor unități care comercializează produse de origine animală ,non animală, legume și fructe, din zonele de agrement din județ.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat, 5 sancțiuni contravenționale, din care – 1 amendă contravențională în valoare totală de 10.000 lei, – 1 amendă contravențională de 10.000 lei – 1 Fast – Food, Satu – Mare – pentru nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare și depozitare a produselor alimentare și 4 avertismente – 4 – producători particulari din piețele agroalimentare, din localitățile : – 1  Botiz, – 2 Satu – Mare, – 1 Dorolț, pentru comercializare directă către consumatorul final, a legumelor, fructelor și a altor produse, fără respectarea condițiilor de igienă.

Având  în  vedere evoluția pe teritoriul României a pestei porcine africane, așa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc, precum și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 1110 / 2019 privind  măsurile zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.

La întrebarea„, unor cetățeni din județul nostru ,adresate specialiștilor Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare, vă răspundem, în acest comunicat, la :

Ce cuprinde categoria băuturilor nealcolice ?

Băuturile nealcoolice cuprind, apa, apa carbogazoasa, apa minerala, sucurile de legume si fructe, nectarurile, băuturile răcoritoare, ceaiurile, cafeaua, cacao. Din toate aceste produse, doar apa este strict necesara vieții. Restul se consuma opțional, datorita efectelor lor rehidratate, răcoritoare, stimulatoare. In lumea noastră, consumul de băuturi nealcoolice altele decât apa, a ajuns un obicei cotidian. Se consuma enorme cantități de sucuri de fructe, de băuturi răcoritoare, iar cafeaua este o băutură, fără de care cei mai mulți dintre noi nu mai concep sa facă fata solicitărilor de zi cu zi. De aceea este important de știut care sunt beneficiile consumului acestor produse si eventualele pericole ridicate de aportul exagerat.

Apa carbogazoasa sau sifonul, este apa potabila saturata cu bioxid de carbon de uz alimentar. Ea se folosește ca atare, sau la obținerea unor băuturi răcoritoare.

Apele minerale, sunt ape provenite din izvoare naturale, care conțin bioxid de carbon natural într-o proporție de cel puțin 2,5g/l si săruri minerale într-o proporție de cel puțin 1g/l. Ele trebuie sa îndeplinească aceleași condiții de potabilitate ca si apa obișnuita, izvorul din care sunt recoltate trebuie sa beneficieze de o zona de protecție, iar pe etichete trebuie descrisa in amănunt compoziția lor. Apele minerale se folosesc ca atare, deci ca ape de masa, pentru fabricarea băuturilor răcoritoare sau in scop curativ.

Băuturile răcoritoare, sunt produse industriale care sunt alcătuite din apa, apa carbogazoasa sau apa minerala, organoleptizate cu niveluri variabile de: acizi organici,  zahar (8-12%) sau alți îndulcitori naturali sau artificiali si aromatizați si coloranți naturali sau artificiali.

Băuturile naturale de fructe si legume, se obțin prin presarea legumelor si fructelor respective și limpezirea succesiva  a sucurilor obținute. In cazul in care se mai păstrează pulpa in suspensie, avem de-a face cu nectaruri.

Ceaiurile, sunt infuzii sau decocturi obținute din diferite parți ale unei plante: rădăcini, frunze, muguri, flori, fructe. In acest fel se extrag substanțe active din plante și rezultă băuturi cu calități organoleptice si curative particulare.

Băutură cunoscuta pe plan mondial sub denumirea de ceai, este infuzia sau decoctul rezultat din mugurii si florile plantei Thea sinopsis (planta de ceai). Înscrisuri descoperite  recent confirmă faptul, ca utilizarea ceaiului a început in urma cu peste 5000 de ani, in China Antica. In funcție de modul în care sunt prelucrate produsele plantei, avem de-a face cu ceai verde – frunzele sunt opărite, ceea ce oprește procesele oxidative, menține culoarea verde si împiedica inactivarea unor  antioxidanți – sau ceaiul negru  – frunzele sunt răsucite si supuse unor procese de fermentație, care eliberează unele substanțe active si conduc la modificarea culorii.

Din fructele arborelui de cafea se obține băutură omonima. Exista foarte multe soiuri de cafea, ceea ce face ca băutură cu acest nume sa aibă calități organoleptice si niveluri de cofeina foarte diferite. Specia Coffea cuprinde in jur de 80 de soiuri si aparține familiei de plante a Rubiaceelor. Fructele plantei sunt supuse unor procese de torefiere (prăjire), după care sunt măcinate si consumate sub forma de infuzie sau decoct.

Cafeaua instant (nescafe) se obține prin concentrarea unor infuzii de cafea naturala care apoi sunt supuse operației de deshidratare. Extractul de cafea trebuie sa aibă o înalta solubilitate, atât in apa rece cat si in apa calda, sa formeze lichide limpezi de culoare brun-cafenie si sa păstreze aroma si gustul specific cafelei naturale.

 

O băutură mai puțin consumata astăzi este cacao, preparata din fructele prăjite, măcinate si degresate ale plantei de cacao.

Pentru orice fel de sesizări , reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787  sau  0261715956 .

 

Director  Executiv,

Dr. Nicolae  DUMUŢA