Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare, în perioada  03 .05.2024 –  10 .05. 2024, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare 

                                   10.05.2024 

COMUNICAT DE PRESĂ 

Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare, în perioada  03 .05.2024 –  10 .05. 2024,

în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare 

      Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 29 acțiuni de control. Verificările au vizat : unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering, depozite alimentare, hipermarketuri, supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă, a legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, respectarea cerințelor specifice programului HACCP, cu respectarea și realizarea programului de Autocontrol în unitățile de producție și procesare produse alimentare de origine animală și non animală.

În urma acestor controale au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale din care – 1 amendă contravențională în valoare de 5.000 lei – 1 Magazin Alimentar din localitatea  Ghenci – pentru neanunțarea de către persoana fizică a începerii activității supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și 6 avertismente, pentru 6 producători particulari, de produse lactate și de legume fructe din piețele agro alimentare din Satu Mare – pentru manipularea necorespunzătoare a  produselor  aduse în piață, pentru comercializare.

În cazul în care, în urma controalelor efectuate, vor fi identificate produse alimentare fără respectarea condițiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate și siguranță a alimentelor, prevăzuți de legislația în vigoare, inspectorii vor dispune, în regim de urgentă, măsuri de retragere din consum a acestora, precum și aplicarea de sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare

În perioada următoare, D.S.V.S.A. Satu Mare va demara o serie de controale oficiale tematice, cu privire la respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și verificarea implementării legislației comunitare și naționale în domeniul siguranței alimentare în zonele de agrement, localități de interes turistic sau unități turistice care desfășoară activități sezoniere.

O dată cu încălzirea vremii, Instituția noastră, recomandă tuturor consumatorilor să nu cumpere din surse necunoscute, necontrolate, neavizate, neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, deoarece se expun unui pericol  de îmbolnăviri grave atât pentru ei cât și pentru familiile acestora.

Pentru sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.

 

Director  Executiv,

 Dr. Nicolae DUMUȚA