Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada 02.08.2019 – 08.08.2019, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare

COMUNICAT DE PRESĂ

Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada

02.08.2019 – 08.08.2019, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare

 

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 97 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, depozite alimentare, unități de alimentație publică, unități de vânzare cu amănuntul, supermarketuri, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unități ambalare produse de origine non animală, depozite, unități de procesare carne, unități procesare lapte.

În cadrul acțiunilor tematice pe carne roșie, albă, pește și ouă, au fost urmărite următoarele aspecte, respectarea condițiilor generale de  igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman și existența echipamentelor de protecție.

Și în această săptămână continua acțiunile de verificare, efectuate de inspectori de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. în hypermarketuri, supermarketuri, marketuri, magazine alimentare, restaurante, unități catering, baruri, plăcintării și chioșcuri alimentare din județ.  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare, desfășoară controale tematice specifice, cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, dar și a prevenirii  răspândirii virusului Pestei Porcine Africane.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul de Poliție Județean Satu – Mare, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Poliția de Frontieră Română, a continuat programul de verificare, în traficul rutier și în această săptămână. Continuă verificările, împreună cu serviciul Antifraudă din cadrul ANAF, pentru depistarea transporturilor și comerțului ilicit cu legume și fructe, provenite din comerțul intracomunitar și din țări terțe. Și în această săptămână, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, continuă acțiunea de verificare a unităților de alimentație publică, precum și a altor unități care comercializează produse de origine animală ,non animală, legume și fructe, din zonele de agrement din județ.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat, 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 11200 lei, – 1 amendă contravențională în valoare de 10.000 lei – fast – food, din Satu – Mare – pentru comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, – 1 amendă contravențională în valoare de 1.200 lei – magazin alimentar, din Carei – pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare și 3 avertismente – 3 – producători particulari din piețele agroalimentare, din localitățile : – 1 Doba – 2 Satu – Mare, , pentru comercializare directă către consumatorul final, a legumelor, fructelor și a altor produse, fără respectarea condițiilor de igienă.

Având  în  vedere evoluția pe teritoriul României a pestei porcine africane, așa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc, precum și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 1185 / 2019 privind  măsurile zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.

Pentru orice fel de sesizări , reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787  sau  0261715956.

Director  Executiv,

Dr. Nicolae  DUMUŢA